Home Ogród Choroby i szkodniki rzodkiewki oraz ekologiczne metody ich zwalczania

Choroby i szkodniki rzodkiewki oraz ekologiczne metody ich zwalczania

by Martyna Cieślińska

Wiosną bardzo chętnie kupujemy rzodkiewkę. To warzywo wdzięczne w uprawie, nic więc dziwnego, że wielu z nas decyduje się posiać ją w swoim ogrodzie. Warto więc poznać najczęstsze choroby i szkodniki rzodkiewki oraz naturalne sposoby walki z nimi.

Rzodkiewka nie jest często atakowana przez choroby. Może się jednak zdarzyć, że w czasie uprawy zmagać się będziemy z czernią korzeni, parchem zwykłym lub mączniakiem rzekomym.

Czerń krzyżowych to choroba grzybowa wywoływana przez grzyba Aphanomyces raphani. Objawia się poprzez szare lub brązowe przebarwienia na skórce rzodkiewki. Po czasie obejmują one całe korzenie, bardzo często prowadzi to do poprzecznych pęknięć. Wtedy korzeń staje się łatwym łupem dla innych chorób. Przyczyną czerni krzyżowych jest najczęściej wysoka wilgotność.

Parch zwykły powodowany jest przez bakterie Streptomyces scabies. Jest to choroba odglebowa. Objawia się w postaci małych zgrubień i białych plam na korzeniu, które w późniejszym czasie otacza jaśniejsza obwódka, natomiast wewnętrzna część plam pokrywana jest przez ciemniejszy nalot. Duże straty notuje się na glebach lekkich o wysokim pH podłoża i dużej zawartości wapnia.

Kłopotliwy dla rzodkiewki jest także mączniak rzekomy, powodowany przez grzyba Peronospora parasitica. Przez niego na korzeniach pojawiają się nierównomierne plamy, które stopniowo powiększają się i wykruszają, co prowadzi do spękań. Objawy widoczne są także na liściach w postaci żółtych plam na górnej stronie blaszki liściowej i szarobiałego nalotu na spodniej stronie blaszki. Choroba najczęściej występuje w czasie chłodnej i wilgotnej pogody.

Szkodniki rzodkiewki

Najczęstsze szkodniki rzodkiewki to pchełka i śmietka kapuściana.

Śmietka kapuściana to szara, mała 6 mm muchówka. Składa ona jaja przy szyjce korzeniowej rzodkiewki i w glebie. Mniej więcej w okolicach maja żółtobiałe larwy wgryzają się do środka zgrubień rzodkiewki. Przez ich żerowanie dochodzi do uszkodzenia tkanki, która staje się ciemniejsza i gnije. Korzenie stają się zniekształcone i tracą swoją wartość handlową.

Równie niebezpieczne dla rzodkiewki mogą być pchełki, konkretniej: smużkowana, falistonoga lub czarnonoga. Są to małe, czarne chrząszcze, które wygryzają nieduże otwory w liściach rzodkiewki. Prowadzi to do ich więdnięcia i zatrzymania wzrostu korzeni. Najczęściej szkodniki pojawiają się w okresie wysokich temperatur i suchej pogody.

Ekologiczne metody zwalczania chorób i szkodników

Ekologiczne metody zwalczania opierają się przede wszystkim na zastosowaniu profilaktyki. Dobierajmy właściwe miejsce dla naszej plantacji. Rzodkiewka należy do rodziny kapustowatych, dlatego przyczyną chorób może być podłoże kwasowe czy też częste zalewanie miejsca, na którym znajdują się nasze rośliny. Sucha i ciepła gleba zapewni nam powodzenie w uprawie.

Dokładnie oczyszczajmy naszą plantację z chwastów i resztek pożniwnych, które są żywicielami pośrednimi zarówno dla szkodników, jak i dla chorób. Duży wpływ na powodzenie w uprawie ma stosowanie odpowiedniego płodozmianu oraz stosowanie się do uprawy współrzędnej. Koniecznie wprowadzajmy zasadę przerwy w uprawie na tym samym polu roślin z rodziny kapustowatych.

Zarówno szkodniki, jak i choroby bardzo szybko mogą się nagromadzić w jednym miejscu, wtedy profilaktyka i biologiczne zwalczanie nie będą w stanie poradzić sobie z ich likwidacją na naszej uprawie. Obecnie na rynku jest wiele odmian, które są odporne na różne warunki pogodowe oraz  na choroby i szkodniki. Jeżeli mamy taką możliwość, zaopatrujmy się w te odmiany, jednak tylko i wyłącznie od sprawdzonych, atestowanych dostawców.

Starajmy się odkażać wszelkie przyrządy jakie używamy w ciągu całego okresu wegetacji. Mogą one być źródłem zarodników chorób grzybowych, bakterii i szkodników. Dbajmy o porządek, gdyż taki zabieg nie kosztuje dużo wysiłku, a może uchronić nas od niepowodzenia w uprawie. Lustrujmy regularnie nasze rośliny, pozbycie się uszkodzonych okazów we wczesnej fazie rozwoju choroby może uchronić resztę roślin.

Jeżeli zależy nam na wykorzystaniu niedużych nakładów pieniędzy, ekologiczne opryski można wykonać samemu, używając do tego wyciągu z wielu roślin: pokrzywy zwyczajnej, wrotyczy pospolitego, mniszka lekarskiego, pomidora.

Dowiedz się czym jest żywność ekologiczna

Ekologiczny oprysk z pomidora na pchełki

Potrzebujemy 1 kg świeżych owoców pomidora, mogą być także liście (muszą być zdrowe) oraz 10 litrów wody. Wszystko umieszczamy w garze i gotujemy przez 30 min. Następnie przecedzamy naszą mieszaninę i zostawiamy do ostygnięcia. Nasz oprysk rozcieńczamy w proporcji 1:3. Możemy nim podlewać rośliny i opryskiwać liście. Jednak pamiętajmy, aby stosować go profilaktycznie przed pojawieniem się pchełek.

Dowiedz się więcej o ekologicznej uprawie ogrodu. Sprawdź poradniki z serii Tradycyjny Ogród Ekologiczny.

Powiązane artykuły

Leave a Comment