Jak prawidłowo kisić kapustę… czyli kilka słów o procesach wpływających na smak, zapach i konsystencję kiszonej kapusty… Podpowiadamy co jest ważne podczas procesu kiszenia kapusty, ale również innych produktów…
Istotny jest proces ukiszania
Kapusta kiszona z marchewką i zielem angielskim |
Jak rozpoznać, że kapusta zaczęła pracować?
Tradycyjne „deptanie” kapusty |
Gotową kapustę układaj warstwami i ubijaj
Ważne jest także, aby poszatkowaną kapustę układać warstwami. Poszczególne warstwy należy dobrze ubijać, aby kwas, sok wypłyną na wierzch. Napełniony ubitą kapustą garnek, dodatkowo należy przycisnąć, np. kamieniem, tak aby na wierzchu pozostało około 0,5 cm kwasu, soku. Nawet gdy dany rok jest suchy, kapusta puszcza sok, może być go najwyżej trochę mniej, niż w latach deszczowych.
Do kiszenia używaj dobrej soli
O tym kiedy najlepiej kisić kapustę, które kwadry i jakie odmiany kapusty wybierać by osiągnąć jak najlepsze rezultaty przeczytacie w poście: Kiedy najlepiej kisić kapustę by była smaczna i chrupiąca?
2 komentarze
JAK PAMIĘTAM Z DZIECIŃSTWA CZYLI 40 LAT TEMU I POZNIEJ, JAK KISILIŚMY KAPUSTĘ W BECZCE DEBOWEJ PONAD 100 KG, TO NIGDY SIE NIE WBIJAŁO CZEGO KOLWIEK ŻEBY WYPUSCIC GAZ,KAPUSTA KISIŁA SIE BEZ PROBLEMU ,BYŁA SMACZNA I SIE NIE PSUŁA ,A DZIŚ PSUJE SIE, I Z PEWNOŚCIĄ TO NIE WINA NIE WBITEGO PATYCZKA.
Obecnie kapusta psuje się dużo częściej m.in. z racji przenawożenia, braku dobrej odmiany, złej kwadry księżyca, innej techniki kiszenia. Sposób z wypuszczaniem gazów patyczkiem wypraktykował i stosuje rolnik ekologiczny Rober Wagner ze wsi Lubnów 10. U nich ten sposób się sprawdził i faktycznie kapusta jest wyśmienita – smakowałam:) My kisząc kapustę również nie przebijamy jej patyczkiem i od razu kisimy w słoikach. Udaje się zawsze bo używamy ekologicznej kapusty Kamienna Głowa i kisimy tylko w kwadrze owocu. pozdrawiam!