Naturalne sposoby na choroby i szkodniki brokuła - Ekologiczny Poradnik Księżycowy
Home Ogród Naturalne sposoby na choroby i szkodniki brokuła

Naturalne sposoby na choroby i szkodniki brokuła

by Martyna Cieślińska

Uprawa brokuła nie jest prosta, ale jest to warzywo na tyle cenne, że warto mieć go w swoim ekologicznym ogrodzie. Poznaj najczęściej atakujące to warzywo szkodniki i choroby.

Najbardziej popularne choroby występujące na brokule to: jamistość głąba, kiła kapusty, mączniak rzekomy kapustowatych.

Jamistość głąba i brokuł

jest to choroba fizjologiczna. Jej przyczyną jest niedobór molibdenu i boru. Dla brokułu są to bardzo ważne pierwiastki zapewniające mu prawidłowy rozwój i wzrost. Jamistość głąba objawia się poprzez wystąpienie w głąbie pustych przestrzeni, tzn. rowków. Znacząco obniża to wartość handlową warzywa.

Kiedy siać brokuł? Jakie sąsiedztwo jest dla niego korzystne? Jak go przechowywać? Przeczytasz w tekście „Brokuł zwyczajny w ekologicznym ogrodzie” w serwisie biokurier.pl

Kiła kapusty to bardzo groźna choroba grzybowa wywoływana przez Plasmodiophora brassicae. Bardzo często jej przyczyną jest wysoka wilgotność, wysoka temperatura powietrza oraz nieprzestrzeganie zasad higieny podczas uprawy. Choroba objawia się na korzeniach. Daje się na nich zauważyć kuliste narośla , z czasem prowadzi to do zatrzymania wzrostu rośliny. Choroby praktycznie nie da się zwalczyć w sposób ekologiczny.

Mączniak rzekomy kapustowatych jest to choroba grzybowa, której sprawcą jest Peronospora parasitica. Choroba objawia się w postaci żółtych, purpurowych lub brązowych plam o nieregularnym kształcie na górnej stronie liści. Na spodniej stronie blaszki liściowej oraz na różach pojawia się biały lub szary nalot zarodników. W zaawansowanym stopniu choroby dochodzi do czernienia tkanki przewodzącej. Chorobie sprzyjają długo utrzymujące się mgły i słabe opady deszczu.

Jakie szkodniki atakują brokuł?

Szkodniki, które najczęściej atakują brokuł to śmietka kapuściana, tantniś krzyżowiaczek, mszyce.

Śmietka kapuściana jest to muchówka, której szkodnikiem brokułu są larwy. Owad wytwarza nawet do trzech pokoleń w ciągu całego roku. Larwy są grube, błyszczące, w kolorze białym lub lekko żółtym. Larwy żerują na korzeniach roślin z rodziny kapustowatych. Wgryzają się w tkanki i prowadzą do więdnięcia, zahamowania wzrostu lub obumierania rośliny. Sprzyja im wysoka wilgotność podłoża i powietrza.

Mszyca kapuściana jest to mały pluskwiak w kolorze zielonożółtym. Bardzo szybko powoduje uszkodzenia na plantacjach roślin kapustowatych, w tym także brokułu. Żartuje na liściach, pędach, kwiatostanach, wysysa soki komórkowe. Prowadzi to do deformacji liści i żółknięcia róż. Z czasem może dochodzić do całkowitego zamierania rośliny.

Tantniś krzyżowiaczek jest to owad, którego szkodnikiem są gąsienice. Są całe zielone z wyjątkiem czarnej głowy. Żerują w różach brokułu oraz wyjadają tkankę miękiszową w liściach. Roślina szybko traci turgor w komórkach i więdnie.

Ekologiczne zwalczanie chorób i szkodników

Podczas ekologicznej uprawy brokułu bardzo ważna jest profilaktyka. Można powiedzieć, że jest ona kluczowa, jeżeli chcemy osiągnąć wysokiej jakości plony. Pamiętajmy o dokładnym zbadaniu miejsca pod naszą uprawę, skrupulatnie go odchwaszczajmy oraz usuńmy resztki pożniwne, które mogą być źródłem zarodników czy miejscem bytowania jaj szkodników. Starajmy się prawidłowo wykonywać wszelkie zabiegi agrotechniczne.

Zadbajmy także o żyzność podłoża oraz o odczyn (kwaśne pH sprzyja występowaniu kiły kapusty). Odpowiednia odległość miedzy roślinami zmniejsza możliwość występowania chorób grzybowych na brokule. Zachowanie sterylnych warunków uprawy (odkażanie sprzętu do uprawy i używanie rękawic) nie tylko ułatwi nam pracę, ale także zmniejszy problemy rozprzestrzeniania się patogenów. Stosowanie odpowiedniego płodozmianu oraz unikanie sadzenia na tym samym podłożu roślin z rodziny kapustowatych przez 4 lata, uchroni nas przed zmęczeniem gleby oraz zmniejszy kumulacje patogenów w tym miejscu.

Obecnie na rynku popularne są odmiany brokułu, które są mniej podatne, np. na kiłę kapusty czy mączniaka rzekomego. Wybierajmy właśnie takie odmiany, jeśli istnieje duże ryzyko wystąpienia tych chorób na naszym polu.

Do ekologicznej uprawy roślin dopuszczone jest wiele preparatów naturalnych. Dobrym przykładem jest tu Polyversum. Jest to środek na bazie oospor Phytium oligandrum. Do zwalczania tantnisia krzyżowiaczka wykorzystuje się z kolei ekstrakt z palczatki wełnistej (trawa z rodziny wiechlinowate). Jest to środek, który służy do walki z większością chorób grzybowych. Do walki ze szkodnikami można wykorzystać również naturalnych wrogów, np. biedronki chętnie zjadają mszyce.

Regularne sprawdzanie plantacji może uchronić nas przed rozpowszechnieniem się patogenu na resztę roślin. Porażone okazy szybko usuwajmy z pola i palmy, aby mieć pewność, że ani zarodniki chorób, ani jaja nie przetrwają.

Ekologiczna uprawa bez tajemnic

Serdecznie polecamy Wam serię poradników Tradycyjny Ogród Ekologiczny.

Powiązane artykuły

Leave a Comment