Kiedy najlepiej zbierać siano i pozyskiwać ziarno zbóż? – podpowiada Marek Gawinecki, z Narkowa na Kujawach. Rolnik prawie 30 lat gospodarował zgodnie z tradycyjnym rytmem wyznaczanym przez kwadry Księżyca. Co roku zamieszczamy w naszym kalendarzu księżycowym kolejne jego uwagi i obserwacje.
Kiedy najlepiej zbierać siano?
Od kilkunastu lat robię obserwacje – mówi Marek Gawinecki – dotyczące zbierania siana i pozyskiwania ziarna zbóż w naszym gospodarstwie. Zauważyłem, że siano koszone dwa lub trzy dni przed pełnią Księżyca wysychało zazwyczaj dużo szybciej niż ścinane w innym terminie. Według mnie najlepiej kosić i zbierać je na początku kwadry owocu. To jakieś trzy dni przed pełnią bo wtedy idealnie wysycha.
Kiedy pozyskiwać ziarno zbóż?
To samo według moich obserwacji powtórzyło się przy zbiorze owsa. Gdy pozyskiwaliśmy ziarno dwa lub trzy dni przed pełnią obecne w zbożu chwasty po oczyszczeniu/odmłynkowaniu oddawały zdecydowanie lepiej wilgoć i nagromadzoną wodę niż w innych kwadrach Księżyca. W innych latach jak zbiór przebiegał w innym czasie to zboże dostawało zapachu i wilgoci od chwastów w nim obecnych. Nigdy nie dawaliśmy rady wysuszyć dobrze ziarna. Nie chciało oddać wody tak dobrze jak w innych kwadrach.
Zboże ścinane po pełni zdecydowanie dłużej i gorzej schło. Zarówno jeśli chodziło o słomę jak i o samo ziarno zboża. Czasami żniw w dobrym terminie nie daje się przeprowadzić z racji aury. Dlatego trzeba tylko trafić z pogodą by nie padało około 5 dni. Teraz często zdarza się, że w dzień samej pełni jest deszcz, czego nigdy wcześniej nie było. Zazwyczaj zmiana pogody po pełni następowała 2-3 dni po niej.
Zauważyłem, że nawet jeżeli w korzystnej kwadrze tuż przed pełnią, pojawi się lekki deszcz, często jest tak, że wiejący wiatr jest w stanie przewiać i osuszyć zboże. Ten deszcz nie jest tak „szkodliwy” jak ten padający w innej kwadrze.
Najlepsze zbiory… czyli kiedy?
Praca w odpowiedniej kwadrze Księżyca, te dwa lub trzy dni przed pełnią sprawia, że zbiory zbóż, siana, ale także ziół są najlepsze. Rośliny mają wtedy otwarte pory, szybciej oddają wilgoć i następnie dużo łatwiej się przechowują w wersji suszonej.
To jest ważne zwłaszcza w rolnictwie ekologicznym. Bowiem nie stosujemy chemicznych środków ochrony roślin, stąd chwastów-ziół na naszych polach jest zdecydowanie więcej. Dlatego świeżo skoszone zboża muszą być odpowiednio oczyszczone i pozbawione tej „nadmiernej” wilgoci. Następnie w suchej formie dopiero mogą trafić do spichlerzy.
Porada pochodzi z Ekologicznego Poradnika Księżycowego 2020