Home Dom Kuchnia jarska – reedycja fascynującej książki kucharskiej z początku XX wieku

Kuchnia jarska – reedycja fascynującej książki kucharskiej z początku XX wieku

by Karol Przybylak
2 read

Kuchnia Jarska autorstwa Jana Kazimierza Czarnoty to wydany w 1909 roku zbiór ponad 270 przepisów na potrawy  kuchni roślinnej, wegetariańskiej (z małymi wyjątkami, gdyż w kilku recepturach autor dopuścił wykorzystanie raków i ryb). W 2024 roku, 115 lat po wydaniu oryginału, na rynku ukazuje się reedycja.

Jej lektura pozwala szybko dojść do wniosku, że kulinarne pomysły przedwojennego gastronoma wciąż mogą inspirować i dostarczać ciekawych receptur na codzienne posiłki. –Nawet jeśli nie dla pasji kulinarnej, warto poobcować z kuchmistrzowskimi przepisami dla zabaw i gimnastyk lingwistycznych widniejących w oryginalnym tekście, ciętych komentarzy, rozszyfrowania znajomych składników niczym łamigłówek lub moich autorskich ilustracji stanowiących tło całego tego przedsięwzięcia – mówi pomysłodawczyni reedycji i twórczyni koncepcji graficznej, Aleksandra Sadownik.

Kuchnia jarska - wnętrze książki kucharskiej Czarnoty

W reedycji zachowano oryginalny język i naturalną konstrukcję przepisów zaprezentowaną w wydaniu pierwotnym. Dodajemy jednak słowniczek trudniejszych pojęć i wyróżniamy składniki potrzebne do przyrządzenia danej receptury, tak aby z przepisów korzystało się łatwiej.

“Kuchnia jarska” Jana Kazimierza Czarnoty podzielona została na 11 rozdziałów

  • zupy jarskie (m.in. jarzynowa, rumfordzka, grzybowa, cytrynowa, szczawiowa, poziomkowa)
  • budynie zamiast zup (m.in. kalafiorowy, ze szparagów, z raków, z parmezanu, z jarmużu, z kapusty, z kaszy jaglanej)
  • potrawy zamiast zup (m.in. ryż ze szpinakiem, risotto jarskie, naleśniki z kapustą z pieca, paszteciki z fasolki na muszelkach, jaja po parysku)
  • jarzyny (m.in. szparagi, kalafiory, seler blichowany, marchewka po mazursku, wężymord)
  • dodatki do jarzyn (m.in. opiekanki z ryżu i grochu, blinki, knedle z kartofli, grzanki bawarskie)
  • sałaty (m.in. sałata z kwaszonej kapusty, selera i kartofli, zielona sałata z oliwą, sałata z pomidorów)
  • sosy (m.in. sos kaparowy, sos holenderski, cebulowy, chrzanowy, z soi)
  • dodatki do zup (m.in. grzanki z bułki, francuskie kluseczki)
  • kompoty (m.in. z renklod, porzeczek, rabarbaru, pomarańczy, moreli, winogron)
  • leguminy i torty (m.in. budyń powidlany, budyń migdałowy, kaszka krakowska z rumem, ciastka eklery, legumina z sera z pieca, legumina z surowego melona, torcik kukurydziany, tort Sachera)

Kuchnia Jarska – Czarnoty. Gdzie kupić książkę?

Książkę Kuchnia Jarska kupicie w sklepie Wydawnictwa Gaj.

 

 

Powiązane artykuły

Leave a Comment