Odpowiadamy na pytanie Czytelniczki: Czy są jakieś wskazówki co do najlepszego terminu nastawiania zakwasu na chleb?
Udany zakwas
![]() |
Zakwas najlepiej pracuje w kwadrzach przed pełnią |
Zakwas na chleb lub żurek przygotowywany m.in. na mÄ…ce żytniej najlepiej nastawiać przed peÅ‚niÄ…, np. w kwadrze owocu.Â
Dobra też jest kwadra liÅ›cia i korzenia – rysunki sÅ‚oików w Eko Poradnikach wskazujÄ… najlepsze dni do tych czynnoÅ›ci.
Dlaczego warto nastawiać zakwas w odpowiednich kwadrach?
W dniach korzystnych procesy fermentacji i rozwoju bakterii zachodzÄ… najlepiej.
Chleb upieczony w tych dniach dobrze wyrasta i wypieka się (Najpiękniejszy i największy wychodzi  zawsze w kwadrze owocu przed pełnią. Wtedy warto zacząć przygodę z domowym piekarstwem, bo jest mniejsza szansa, że chleb nie wyjdzie).
Najgorsza do wypieku chleb i nastawiania zakwasu jest zawsze kwadra uprawy. Wedy i zakwas wolniej się przerabia i chleb zdecydowanie gorzej rośnie – wyjdzie, ale nie jest taki smaczny i dobrze wyrośnięty, jak ten przygotowany w kwadrach korzystnych.
Niewskazane do nastawiania zakwasu i wypieku są również dni wykreślone i z zaćmieniami.

Moja przygoda z wypiekiem chleba
Tutaj moja maÅ‚a dygresja – ostatnio, wstyd siÄ™ przyznać, nie spojrzaÅ‚am w kalendarz i upiekÅ‚am chleb blisko nowiu, najprawdopodobniej w kwadrze uprawy i niestety nie daÅ‚o siÄ™ go zjeść:( Chleb byÅ‚ twardy, kwaÅ›ny i zakalcowaty. MiÅ‚am nowy zakwas i nie znaÅ‚am jeszcze jego mocy – to też mogÅ‚o wpÅ‚ynąć na caÅ‚y proces wzrostu, fermentacji etc.
Mam już kilkuletnie doświadczenie w pieczeniu chleba, więc się nie poddałam i postanowiłam działać dalej. Odżywiłam zakwas ponownie i upiekłam chleb tak jak poprzednio tylko teraz w korzystnej kwadrze owocu (5.02.2017). Udało się 🙂 chleb wyszedł taki jaki powinien być: duży, wyrośnięty i smaczny. Do wypieku używam mąki z samopszy, którą uwielbiam za smak, delikatność i lekkość.
Sprawdzony przepis na chleb
Jeżeli szukacje przepisu, który najczęściej robię to: Chleb mieszany na żytnim zakwasie  lub korzystam z książki: Pieczemy Ekologiczny Chleb w domu.
Â
![]() |
Mój chleb z samopszy na zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego |
W wersji szybkiej tego chleba (Chleb mieszany na zakwasie żytnim): używam porcji zakwasu z mÄ…ki na żurek od Biobabalskich, (jest lżejsza niż razowa żytnia) + 600g mÄ…ki z samopszy od Biobabalskich + Å‚yżka soli + woda tyle by dobrze byÅ‚o wyrobione ciasto.Â
Tekst i fot. Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Luty 2017
Â
Więcej odpowiedzi na pytania Czytelników znajdziecie w najnowyszm Ekologicznym Poradniku Księżycowym 2017

Â
Â