Home Dom Zakwas na chleb, żurek – kiedy nastawiać oraz sprawdzony przepis na chleb?

Zakwas na chleb, żurek – kiedy nastawiać oraz sprawdzony przepis na chleb?

 

Odpowiadamy na pytanie Czytelniczki: Czy są jakieś wskazówki co do najlepszego terminu nastawiania zakwasu na chleb?

Udany zakwas

Zakwas najlepiej pracuje w kwadrzach przed pełnią 
Zakwas na chleb lub żurek przygotowywany m.in. na mące żytniej najlepiej nastawiać przed pełnią, np. w kwadrze owocu. 
Dobra też jest kwadra liścia i korzenia – rysunki słoików w Eko Poradnikach wskazują najlepsze dni do tych czynności. 

Dlaczego warto nastawiać zakwas w odpowiednich kwadrach?

W dniach korzystnych procesy fermentacji i rozwoju bakterii zachodzą najlepiej.
Chleb upieczony w tych dniach dobrze wyrasta i wypieka się (Najpiękniejszy i największy wychodzi  zawsze w kwadrze owocu przed pełnią. Wtedy warto zacząć przygodę z domowym piekarstwem, bo jest mniejsza szansa, że chleb nie wyjdzie).
Najgorsza do wypieku chleb i nastawiania zakwasu jest zawsze kwadra uprawy. Wedy i zakwas wolniej się przerabia i chleb zdecydowanie gorzej rośnie – wyjdzie, ale nie jest taki smaczny i dobrze wyrośnięty, jak ten przygotowany w kwadrach korzystnych.
Niewskazane do nastawiania zakwasu i wypieku są również dni wykreślone i z zaćmieniami.

Moja przygoda z wypiekiem chleba

Tutaj moja mała dygresja – ostatnio, wstyd się przyznać, nie spojrzałam w kalendarz i upiekłam chleb blisko nowiu, najprawdopodobniej w kwadrze uprawy i niestety nie dało się go zjeść:( Chleb był twardy, kwaśny i zakalcowaty. Miłam nowy zakwas i nie znałam jeszcze jego mocy – to też mogło wpłynąć na cały proces wzrostu, fermentacji etc.
Mam już kilkuletnie doświadczenie w pieczeniu chleba, więc się nie poddałam i postanowiłam działać dalej. Odżywiłam zakwas ponownie i upiekłam chleb tak jak poprzednio tylko teraz w korzystnej kwadrze owocu (5.02.2017). Udało się 🙂 chleb wyszedł taki jaki powinien być: duży, wyrośnięty i smaczny. Do wypieku używam mąki z samopszy, którą uwielbiam za smak, delikatność i lekkość.

Sprawdzony przepis na chleb

Jeżeli szukacje przepisu, który najczęściej robię to: Chleb mieszany na żytnim zakwasie  lub korzystam z książki: Pieczemy Ekologiczny Chleb w domu.
 
Mój chleb z samopszy na zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego
W wersji szybkiej tego chleba (Chleb mieszany na zakwasie żytnim): używam porcji zakwasu z mąki na żurek od Biobabalskich, (jest lżejsza niż razowa żytnia) + 600g mąki z samopszy od Biobabalskich + łyżka soli + woda tyle by dobrze było wyrobione ciasto. 



Tekst i fot. Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Luty 2017
 
Więcej odpowiedzi na pytania Czytelników znajdziecie w najnowyszm Ekologicznym Poradniku Księżycowym 2017
 
 

Powiązane artykuły

Leave a Comment