Nalewka z żyworódki na chrypkę i ból gardła - sprawdzony przepis - Ekologiczny Poradnik Księżycowy
Home Dom Nalewka z żyworódki na chrypkę i ból gardła – sprawdzony przepis

Nalewka z żyworódki na chrypkę i ból gardła – sprawdzony przepis

Nalewka z żyworódki na chrypkę i ból gardła to najlepszy lek na dolegliwości gardła. Oto sprawdzony przepis Grażyny Gawineckiej, rolniczki ekologicznej.

Żyworódka na ból gardła

Gdy boli gardło lub dopada naszą rodzinę chrypka, jako lekarstwo stosujemy nalewkę z żyworódki. Liście rośliny zbieramy zawsze w dniach korzystnych, najlepiej w kwadrze liścia, przez cały rok – mamy kilka roślin w doniczkach – i przygotowujemy z nich leczniczą nalewkę. Można ją wykonać o dowolnej porze roku.

Składniki na nalewkę z żyworódki:

  • ½ szklanki soku z żyworódki,
  • 2 łyżki miodu,
  • spirytus

Sposób przygotowania nalewki z żyworódki

Liście żyworódki trzeba zerwać, umyć i przez około 7 dni przechowywać w lodówce zawinięte w papierowy ręcznik. Następnie pokroić, wycisnąć sok przez szmatkę i zalać spirytusem oraz miodem. Pozostawić do przegryzienia na około 3 tygodnie.

Dawkowanie przy chrypce i bólu gardła

 

Nalewkę z żyworódki stosować po jednej dużej łyżce bezposrednio lub rozcieńczyć w niewielkiej ilosci wody. Stosować w zależności od potrzeb.
To mój sprawdzony i naturalny sposób na leczenie zawłaszcza przy bólu gardła i chrypce.
Przepis na nalewkę z żyworódki oraz inne autorskie nalewki Grażyny Gawineckiej znajdziesz w książce „Atlas Nalewek”. Polecamy waszej uwadze, jedyną taką książkę na rynku wydawniczym.
W „Atlasie nalewek” znajdziecie również sporo autorskiech przepisów autorki Ekologicznego Poradnika Księżycowego.

Powiązane artykuły

Leave a Comment