Nalewka z żyworódki na chrypkę i ból gardła to najlepszy lek na dolegliwości gardła. Oto sprawdzony przepis Grażyny Gawineckiej, rolniczki ekologicznej.
Żyworódka na ból gardła
Gdy boli gardło lub dopada naszą rodzinę chrypka, jako lekarstwo stosujemy nalewkę z żyworódki. Liście rośliny zbieramy zawsze w dniach korzystnych, najlepiej w kwadrze liścia, przez cały rok – mamy kilka roślin w doniczkach – i przygotowujemy z nich leczniczą nalewkę. Można ją wykonać o dowolnej porze roku.
Składniki na nalewkę z żyworódki:
- ½ szklanki soku z żyworódki,
- 2 łyżki miodu,
- spirytus
Sposób przygotowania nalewki z żyworódki
Liście żyworódki trzeba zerwać, umyć i przez około 7 dni przechowywać w lodówce zawinięte w papierowy ręcznik. Następnie pokroić, wycisnąć sok przez szmatkę i zalać spirytusem oraz miodem. Pozostawić do przegryzienia na około 3 tygodnie.
Dawkowanie przy chrypce i bólu gardła
Nalewkę z żyworódki stosować po jednej dużej łyżce bezposrednio lub rozcieńczyć w niewielkiej ilosci wody. Stosować w zależności od potrzeb.
To mój sprawdzony i naturalny sposób na leczenie zawłaszcza przy bólu gardła i chrypce.
Przepis na nalewkę z żyworódki oraz inne autorskie nalewki Grażyny Gawineckiej znajdziesz w książce „Atlas Nalewek”. Polecamy waszej uwadze, jedyną taką książkę na rynku wydawniczym.
W „Atlasie nalewek” znajdziecie również sporo autorskiech przepisów autorki Ekologicznego Poradnika Księżycowego.