Home Dom Kiedy kisić ogórki? – 5 rad na idealne ogórki

Kiedy kisić ogórki? – 5 rad na idealne ogórki

Kiedy kisić ogórki… czyli pięć niezawodnych rad, by zimowe zaprawy były smaczne, chrupiące i dobrze się przechowywały…

Zastanawiasz się kiedy najlepiej kisić ogórki, cukinie, pomidory bądź kapustę, a nawet jabłka?
Oto 5 wskazówek, dzięki którym Twoje zaprawy będą idealne…

Kiszonki to znakomity pomysł na domową konserwację żywności

Kiszonki to znakomity pomysł na domową konserwację żywności

1. Surowiec do kiszenia ogórków

Podstawą sukcesu w kiszeniu najróżniejszych warzyw lub owoców jest jakość surowca – jeżeli masz własnoręcznie wyhodowane ogórki, cukinię, pomidory, kapustę to połowa sukcesu. Jeżeli nie, koniecznie zdobądź warzywa z pewnego źródła, by nie były „przenawożone”.
Najlepiej jak będą w jakości ekologicznej (sprawdź na czym polega certyfikacja ekologiczna) lub od zaufanego rolnika produkującego warzywa tradycyjnie.

2. Dodatki do kiszenia

Warto, aby dodatki do kiszenia również były najwyższej jakości. One też mają duży wpływ na jakość i konsystencję przetworów. Pamiętaj by sól nie była jodowana. Najlepsza jest kamienna.

3. Czas kiszenia ogórków ma kluczowe znaczenie

Gdy chcesz by Twoje zaprawy dobrze przetrwały przez kolejny rok (chociaż jak będą dobre to nie ma takiej konieczności, bo znikną dużo wcześniej), podczas ich robienia spójrz do ekologicznego poradnika księżycowego lub tylko na Księżyc. Praca w odpowiedniej kwadrze Księżyca ma bardzo duże znaczenie.
Wybieraj dni w czasie przybywania Księżyca między nowiem a pełnią (linie ciągłe w tradycyjnym poradniku księżycowym, kolory: zielony i czerwony w poradniku na ścianę).

4. Najlepsza kwadra do kiszenia to…

Dodatkowo kiszenie m.in. ogórków lub kapusty najlepiej wykonywać w okolicach pełni Księżyca w kwadrze owocu (podwójna linia ciągła lub kolor czerwony). Kiszenie w okolicy pełni sprawi, że ogórki, cukinia, kapusta będą twarde, chrupiące i jędrne. 
Kiszenie w kwadrze liścia (jedna linia ciągła) sprawia, że warzywa są dużo bardziej miękkie niż te kiszone w okolicach pełni w kwadrze owocu.

5. Wybieraj do kiszenia dni ze słoikiem – dlaczego?

Najlepsze dni do wykonywania przetworów, soków, nalewek, win oznaczamy w eko poradnikach znaczkiem słoika – tak by wszystko było jasne i proste. Wykonując przetwory w tych dniach masz gwarancję, że będą się zdecydowanie mniej psuły niż te przygotowane w dniach niekorzystnych, m.in. w kwadrze uprawy.
Książka Tradycyjna Spiżarnia, w której znajdziecie wiele przepisów na kiszonki. Także kiszone ogórki

Książka Tradycyjna Spiżarnia, w której znajdziecie wiele przepisów na kiszonki. Także kiszone ogórki

Nie można też zapominać, że do kiszenia ogórków trzeba mieć dobry… przepis. My serdecznie polecamy ten z książki Tradycyjna spiżarnia Krzysztofa Leśniewskiego. Znajdziecie tam także receptury na inne kiszonki.

Może zainteresuje Cię temat: Kiedy najlepiej kisić kapustę by była smaczna i chrupiąca?

Kupujesz kiszonki w sklepie?

Tym, którzy kupują produkty kiszone w sklepach i zastanawiają się nad tym czy jest różnica między terminami kiszony a kwaszony polecamy tekst: Kiszone czy kwaszone

Powiązane artykuły

Leave a Comment