Home Dom Jogurt naturalny – mamy sprawdzony przepis – 10 kroków

Jogurt naturalny – mamy sprawdzony przepis – 10 kroków

by Magdalena Przybylak - Zdanowicz
Jak zrobić dobry jogurt naturalny? Grażyna Gawinecka podzieliła się przepisem na swój ekologiczny jogurt naturalny. Oto 10 kroków by zrobić dobmowy jogurt…

Kiedy najlepiej przygotować jogurt naturalny?

– Procesy rozwoju bakterii zawsze najlepiej zachodzą w bliskości pełni w kwadrze owocu. Dobre też są kwadry liścia – od razu po nowiu i kwadra korzenia, zaraz po pełni. 
Wybranie właściwego terminu zawsze gwarantuje sukces. Dlatego warto otworzyć Ekologiczny Poradnik Księżycowy by wiedzieć kiedy są najlepsze dni do wykonywania domowego jogurtu, przetworów, soków, nalewek. Korzystne dni zawsze są oznaczone rysunkiem słoika. 
Ja staram się nie wykonywać przetworów w dniach niekorzystnych oraz w kwadrze uprawy. 

 

Przed rozpoczęciem pracy zawsze zaglądam do Poradnika i dzięki temu moje przetwory są najwyższej jakosci, dobrze się przechowują i smakują. Pewnie dzięki temu moje wyroby zdobywały nagrudy i uznanie na wielu festiwalach i w różnych konkursach.
 

10 kroków by mieć własny jogurt naturalny

  1. By przygotować sobie domowy jogurt wystarczy zagotować 1 litr mleka, najlepiej ekologicznego (można wcześniej je zapasteryzować, czyli podgrzać do temperatury 90 st. C, nie zagotowywać i odstawić do wystygnięcia).
  2. Następnie wystudzić do temperatury takiej, żeby mleko nie parzyło palca.
  3. Roztrzepać kubeczek jogurtu naturalnego (musi zawierać żywe bakterie, niektóre jogurty ich nie zawierają, więc trzeba dobrze przeczytać etykietę).
  4. Mieszać jogurt i wychłodzone mleko przez 2-3 minuty.
  5. Wstawić wszystko do piekarnika lub do większego garnuszka z wodą o temperaturze około 40 st. C.
  6. Utrzymywać maksymalnie przez 2-3 godziny w takiej temperaturze.
  7. Wyjąć, sprawdzić palcem konsystencję, powinna być taka jak zsiadłego mleka.
  8. Pamiętać, że dłuższe utrzymywanie jogurtu w temperaturze 40 st. C powoduje jego kwaśnienie.
  9. Gotowy jogurt naturalny schładzłodzić w dużym garnku z zimną wodą.
  10. Do zimnego jogurtu można dodać dodatki smakowe, np. sok, dżem, owoce.

 

 Rozmawiała Magdalena Przybylak-Zdanowicz   
 
Przepisy na nagradzane nalewki Grażyny Gawineckiej znajdziesz w „Atlasie Nalewek
 
 

Powiązane artykuły

Leave a Comment