Home Ogród Nawożenie holistyczne – co jeszcze oprócz mikroorganizmów glebowych?

Nawożenie holistyczne – co jeszcze oprócz mikroorganizmów glebowych?

by redakcja

Na rynku pojawia się ostatnio coraz więcej bardzo ciekawych produktów, które spełniają wymogi stosowania w uprawach ekologicznych. Na pewno wartym uwagi trendem jest wzrastający sektor bio control, czyli praca z fauną glebową. 

Pożyteczne mikroorganizmy wydają się być coraz lepiej zauważone, nie tylko w pracy z roślinami, ale także zdrowiem ludzkim. Tak jak w XX wieku antybiotyki, tak pierwsze dekady wieku XXI zdają się pokazywać, że to prebiotyki i probiotyki mogą stać się prawdziwą rewolucją.

Rola pożytecznych mikroorganizmów glebowych

Mikroorganizmy glebowe sprawiają, że życie rośliny w glebie jest w ogóle możliwe. Odpowiadają one za krążenie pierwiastków i materii organicznej w glebie. Przekształcają materię organiczną w pierwiastki dostępne dla roślin. Aktywność biologiczna gleby jest ważnym elementem jej żyzności.

Zapewnienie w glebie dostatecznej ilości i różnorodności mikroorganizmów glebowych jest zatem podstawą skutecznej uprawy roślin. Gleba wyjałowiona (np. masowy stosowaniem nawozów mineralnych i środków ochrony roślin) charakteryzuje się mniejszą aktywnością fauny glebowej, co odbija się ostatecznie na jakości plonów.

Aby pomóc glebie w powrocie do jej naturalnego stanu można stosować nawóz holistyczny Happy Green.

Na czym polega nawożenie holistyczne?

Happy Green bierze pod uwagę cały szereg zależności, a nie tylko jeden element złożonego systemu jakim jest ekosystem. Dzięki zastosowaniu tego naturalnego nawozu mikroorganizmy glebowe rozmnażają się szybciej i większych ilościach, zatem uwalniają więcej składników odżywczych dostępnych dla roślin.

Drugim aspektem jest zwiększenie aktywności życiowej rośliny (widać to w wyraźnie większym korzeniu, większej ilości korzeni włosowatych), co sprawia, że lepiej wiąże dostępne zasoby, w tym te wyprodukowane przez dodatkowe mikroorganizmy glebowe. Efektem końcowym jest to, że rośnie ona o wiele silniejsza, łatwiej przechodzi stres pogodowy i choroby, a jej części jadalne mają więcej mikroelementów. Skutek końcowy jest taki, że poprawie ulega zdrowie człowieka, a prowadzone przez niego gospodarstwa zyskują na konkurencyjności.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że poprzez zwiększenie przyswajalności składników pokarmowych, poprawia się jakość gleby i wód gruntowych.

Dla kogo to jest?

Happy Green jest produktem prawdziwie uniwersalnym. Pomimo, że jest to produkt dopuszczony do upraw ekologicznych, jego głównym odbiorcą w kraju producenta jest rolnik konwencjonalny. Powód jest oczywisty – wysoki zwrot z inwestycji. Happy Green powoduje znaczący wzrost plonów, a najlepiej ujawnia się to w latach, gdy uprawy zagrożone są np. przymrozkami czy suszą.

Dystrybutor w Polsce proponuje także wersję dla domu i ogrodu, produkt o nazwie Happy Garden. Oba dostępne są w sklepie internetowym: https://happygarden.pl/sklep/

Powiązane artykuły

Leave a Comment