Home Ogród Nawożąco-wzmacniająca kiszonka ze skrzypu polnego i pokrzywy, a także o kompoście z trawy…

Nawożąco-wzmacniająca kiszonka ze skrzypu polnego i pokrzywy, a także o kompoście z trawy…

by Magdalena Przybylak - Zdanowicz
 W gospodarstwie ekologicznym Danuty i Janusza Orzech z woj. podkarpackiego stosuje się kiszonki ze skrzypu, pokrzywy, ale także nawozi uprawy warzywnicze kompostem wykonanym z regularnie koszonej trawy… 

Jak przygotować nawożąco-wzmacniającą kiszonkę ze skrzypu polnego i pokrzywy? Oto sprawdzona receptura Państwa Orzech:

10 kg skrzypu i pokrzywy z gruntu nieskażonego chemią postawić w 20 do 30 l wody na tak długo, aż zacznie kisnąć. Zależnie od pogody – od 2 tygodni nawet do 2 miesięcy. Może postać dłużej i nie straci wartości.
Do oprysków 1 litr roztworu należy rozcieńczyć w 50 l wody.
Kiszonka jest przydatna jako nawóz i środek ochrony roślin.

A jak zrobić wspaniały nawóz – kompost z regularnie koszonej trawy?

Odpowiedź znajdziesz w Eko Arce 1-2/2014. 

Fot. Archiwum Eko Media

Powiązane artykuły

Leave a Comment