W gospodarstwie ekologicznym Danuty i Janusza Orzech z woj. podkarpackiego stosuje się kiszonki ze skrzypu, pokrzywy, ale także nawozi uprawy warzywnicze kompostem wykonanym z regularnie koszonej trawy…
Jak przygotować nawożąco-wzmacniającą kiszonkę ze skrzypu polnego i pokrzywy? Oto sprawdzona receptura Państwa Orzech:
10 kg skrzypu i pokrzywy z gruntu nieskażonego chemią postawić w 20 do 30 l wody na tak długo, aż zacznie kisnąć. Zależnie od pogody – od 2 tygodni nawet do 2 miesięcy. Może postać dłużej i nie straci wartości.
Do oprysków 1 litr roztworu należy rozcieńczyć w 50 l wody.
Kiszonka jest przydatna jako nawóz i środek ochrony roślin.
A jak zrobić wspaniały nawóz – kompost z regularnie koszonej trawy?
Odpowiedź znajdziesz w Eko Arce 1-2/2014.
Fot. Archiwum Eko Media