Orzech włoski – jak sadzić, pielęgnować i ciąć? Przypominamy obserwacje Marka Gawineckiego – pioniera rolnictwa ekologicznego – o tym jak sadzić, pielęgnować i ciąć orzech włoski.
Jak sadzić orzech włoski?
Orzechy włoskie to bardzo cenne i długowieczne drzewa. Te szczepione żyją około 150-200 lat, a te które wyrosły samoczynnie z własnych korzeni, potrafią dożyć nawet 400-500 lat.
Najlepiej sadzić je w korzystnych kwadrach – korzenia i uprawy, po pełni do nowiu – w miejscach słonecznych i ciepłych, bo takie lubią. Wcześniej warto ziemię nawieźć obornikiem lub kompostem. Drzewa można posadzić jesienią lub wiosną.
Przy sadzeniu orzecha włoskiego dobrze jest na głębokość ok. 1,5 łopaty, czyli trochę głębiej niż planujemy posadzenie drzewa, wkopać betonową płytkę wymiarów 30 na 30 cm lub włożyć płaski kamień. Przysypać go ziemią i dopiero wsadzić drzewo. Ten prosty zabieg sprawi, że korzenie orzecha rozejdą się na boki, a nie będą szły palowo w dół. Dzięki temu orzech szybciej zacznie owocowanie.

Gdy pojawiają się pąki na orzechu włoskim, ciąć się nie powinno.
Po wsadzeniu drzewa należy zabezpieczyć przez przemarznięciem (jesień, zima, wczesna wiosna) i zapewnić odpowiednie nawodnienie (wiosna).
Kiedy ciąć orzech włoski?
W II połowie maja trzeba wykonać pierwsze cięcie młodych drzew, tzw. formujące. Drzewa duże przycinać trzeba zawsze we właściwym terminie, by ich nie osłabiać i nie narażać na choroby. Najlepszy termin cięcia drzew to druga połowa maja, aż do połowy czerwca. Gdy przyrosty mają ok. 5 cm długości, a soki nie krążą zbyt silnie. (Termin cięcia może ulec zmianie w zależności od przebiegu rytmów pogodowych. Warto go dostosować do aktualnej pogody, gdy wiosna jest opóźniona zabiegi wykonujemy później).
Cięcie orzecha włoskiego, zgodnie z Ekologicznym Poradnikiem Księżycowym, najlepiej wykonać w kwadrze uprawy tuż przed nowiem (zawsze najlepsza jest cała IV kwadra oznaczona linią przerywaną). Cięcie w tym terminie sprawi, że wyciek soku będzie minimalny. Drzewo nie powinno być zbytnio osłabione i podatne na choroby grzybowe.
Cięcia zimowe i wczesnowiosenne nie są sprzyjające z racji:
- mrozów,
- przymrozków,
- chłodów,
- nadmiernego wycieku soku,
który może uszkodzić drzewo, wtedy też rany źle się goją. Jeżeli już musimy wykonać cięcia, najlepiej zrobić je jeszcze przed puszczeniem pąków, by uniknąć wypłynięcia soków.
Gdy pojawiają się pąki na orzechu włoskim, ciąć się nie powinno.
Jak pielęgnować orzech włoski?
Miejsca po cięciach warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą. Ja dodatkowo jeszcze ranę po cięciu wypalam palnikiem gazowym.
Porada opublikowana w Ekologicznym Poradniku Księżycowym 2018.