
Ekologiczne opryski w uprawie pomidorów
- ze skrzypu,
- czosnku,
- łusek cebuli,
- mleka,
- serwatki,
- podlewam rośliny pokrzywą, skrzypem i kurzeńcem.
Opryski pomidorów i ogórków
Skrzyp i gnojówka z łusek cebuli

Opryski robiłem na przemian – za 2 dni znów skrzypem i znów łuskami cebuli. Choroba na tych kilku krzakach zatrzymała się i mam ładne zdrowe pomidory do dnia dzisiejszego, a jest już 2 października 2011 roku. Będę miał zdrowe pomidory do samych przymrozków, tak jak dawniej.
Gdzie szukać przepisów na ekopreparaty?
Od redakcji: Przepisy na ekologiczne preparaty chroniące m.in. pomidory przed zarazą można znaleźć w książce 250 ekopreparatów na szkodniki i choroby
Okładka książki 250 ekopreparatów na szkodniki i chorob
6 komentarzy
Pytanie o skrzyp. Czy to był wywar, czy napar
Autor niestety nie sprecyzował dokładnie czy wykorzystywał gnojówkę, wywar, czy napar. Sugerując się rozcieńczeniem i proporcją 1:1 roztwór z pewnością nie mógł być zbyt silny, bo zniszczyłby rośliny, a nie pomógł. W ogrodnictwie naturalnym najłatwiej jest przygotować odwar ze skrzypu. Około 0,5 kg świeżego skrzypu (suszonego ok 70-80g) ziela bierze się 5l wody deszczowej i odstawia na 24-48h. Następnie wszystko gotuje się pod przykryciem na małym ogniu ok 30 min. Ostudzony odwar rozcieńcza się deszczówką w proporcji 1 część odwaru na 5 części wody i stosuje do oprysków. Przy stosowaniu gnojówki rozcieńczenie powinno być większe. Szczegóły wraz z przepisami na skrzypowe "leki" przeciw grzybowym chorobom dostępne są na str 32-35 w Tradycyjnym Ogrodzie Ekologicznym t. II, "Ekologiczne preparaty na szkodniki i choroby". Pozdrawiam!
Uwazna….Witam Panstwa….otoz w roku biezacym udalo mi sie wyhodowac pomidory bez uzycia chemii,Pan ,ktory opisal pielegnacje pomidorow faktycznie nie podal szczegolow,ale mozna je znalezc w necie na eko stronach.Natomiast ja uzywalam do oprysku pomidorow gnojowki z pokrzyw 1 czesc ziela do 10 czesci wody,ta sama sytuacja z gnojowka z wrotyczy.Mozna rowniez traktowac pomidory naparem z czosnku z uwagi na antybiotyk w nim zawarty.Zanim jednak posadzilam pomidory w kazdy dolek wrzucilam zwinieta wiazki pokrzywy i pod sam korzen kromke chleba nasaczona mlekiem.W czasie wzrostu podlewalam rowniez gnojowka krzaczki 1;10 proporcja.Gnojowka ma wiele szersze zastosowanie bo mozna podlewac nia w zasadzie wszystkie warzywa oprocz straczkowych i cebuli,ja podlewalam ogorki ,marchew,pietruszke ,buraki i naprawde pieknie sie wybarwily i byly odporne.Wspomne moze jeszcze dla wiedzy tych ktorzy maja drzewa owocowe lub jagodowe,ze wrotycz swietnie usuwa szkodniki z nich i warto juz o tym myslec wiosna jak tylko wszystko zaczyna paczkowac…pozdrawiam i zycze zdrowych plonow
@ANONIMOWY ja bym polemizował w jednym punkcie: warzyw strączkowych. Gnojówka pokrzywowa bardzo dobrze robi fasolce szparagowej wysokiej odmiana Gold Marie. Dobrze rosną po niej buraczki i ziemniaki (chociaż w tym roku zrezygnowałem z ziemniaków na rzecz pomidorów pod gołym niebem – zobaczymy co będzie). Natomiast odradzałbym stosowanie jakichkolwiek gnojówek na warzywa dyniowate. Ponieważ i tak dajemy im dobre podłoże, często wręcz materiał kompostowy, więc wmuszanie w nie dodatkowej porcji azotu nie ma sensu i prowadzi do gorzknienia owoców.
NIestety gnojówka z wrotyczy na grzyba jest słaba, lepiej daje radę gnojówka ze skrzypu oraz wywar z łusek cebuli.
To opinia naszego Czytelnika. Pozdrawiamy!