Co ciekawego ekoogrodnik znajdzie w letnim numerze Eko Arki?
Ogród na grządkach podwyższonych – Eko Arka 2 2015 |
1. Marzena Kozioł z ekogospodarstwa na Warmii zaprasza do swojego bioróżnorodnego ogrodu pełnego ziół, kwiatów oraz warzyw m.in. dyni Hokkaido. Opowiada i przekonuje, że warto stosować naturalne opryski i wykorzystywać permakulturę, ściółkowanie, grządki podwyższone by wspomagać ogród w dobrej kondycji, a także by mieć mieć więcej czasu na jego podziwianie.
Jeżówka purpurowa – Eko Arka 2 2015 |
2. Mirosław i Alina Romaniuk dzieli się doświadczeniami i zdradza tajniki uprawy ziół takich jak: jeżówka purpurowa, ruta, biedrzeniec, różeniec górski, serdecznik, babka lancetowata, melisa, karczoch, szałwia, szanta, lubczyk, pietruszka, czy oregano.
Papryka w ekouprawie – Eko Arka 2/2015 |
3. Doktor Anna Szafirowskia z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach na podstawie badań przedstawiła jakie odmiany warzyw najlepiej sprawdzają się w ekouprawie. Omówione zostały odmiany: papryki, cukinii, buraczka i sałaty. (W numerze wiosennym Eko Arki omówiono odmiany fasoli, szparagowej i na fasoli suche ziarno.
Niech Cie Zakole – kulinarna marka Doliny Dolnej Wisły powstała z inicjatywy Piotra Lenarta |
4. A na lato kilka słów o turystyce kulinarnej…bo coraz więcej turystów chce tego co lokalne, regionalne i swojskie. O turystyce kulinarnej rozmawiamy z Piotrem Lenartem, ekspertem kulinarnym, pasjonatem produktów tradycyjnych i lokalnych oraz twórcą marki turystycznej „Niech Cię Zakole”.
5. Jakie zagadnienia omówiliśmy w najnowszym numerze pisma:
- ekonabiał
- rośliny oleiste
- ekowarzywa
- turystyka kulinarna
- ekozagrody edukacyjne
- ekoturystyka wiejska
- wioski tematyczne
- szlaki kulinarne
- chów gęsi
- uprawa starych, dawnych gatunków zbóż – orkisz, płaskurka, proso, amarantus
- uprawa niszowych odmian roślin – lucerna, lędźwian, lnicznik
- ekoprzetwórstwo – przepis na ser żółty podpuszczkowy dojrzewający półtwardy
Eko Arka lato 2015 |