Zbieraj i kiś kapustę, gdy Księżyca przybywa…
Najlepsza kwadra owocu
Do kiszenia kapusty wybieramy odmiany zimowe
By odnieść sukces w kiszeniu kapusty należy też pamiętać, że zdecydowanie lepsza w smaku i łatwiejsza w kiszeniu jest kapusta odmian zimowych. Warto poszukać jej u swojego dostawcy.
O tym jak prawidłowo kisić kapustę przeczytasz tutaj
Odpowiedź na pytanie ukazała się w Ekologicznym Poradniku Księżycowym
1 comment
od lat kiszę kapustę pod koniec września,ok.10kg nic nie udziwniam po prostu kupuję na targu trzy,cztery główki szatkuję nożem dość drobn0,pół kilo marchwi na grubej tarce,sól gruba dwie garście,dobra szczypta kminek,ugniatam w plastykowym wiadrze /może być do żywności/ ubijam ręką,na wierzch daję talerzyk i pieciolitrowa butle z wodą,przykrywam folią,po dwu tygodniach,przekładam do półlitrowych słoików.do każdego liść laurowy i cztery ziarnka ziela angielskiego,połowę zaprawiam łyżeczką ostrej papryki,kapusta dwa lata jadalna jest chrupka,w piwnicy pod słoiki podkładam gazety bo czasem pocieknie sok,