Home Dom Kiedy najlepiej kisić kapustę by była smaczna i chrupiąca?

Kiedy najlepiej kisić kapustę by była smaczna i chrupiąca?

by Magdalena Przybylak - Zdanowicz
Kiedy najlepiej kisić kapustę by była smaczna i chrupiąca? To pytanie zawsze stawiają Ci, którzy uwielbiają smak domowej kiszonej kapusty. Oto pytanie, które otrzymaliśmy od naszego Czytelnika

Dlaczego ta sama kapusta, kiszona wg takiego samego przepisu, w tym samym pojemniku, raz wyszła mi smaczna i chrupiąca, a ukiszona tydzień później zupełnie miękka i twierdzę, że się nie udała. Co mogło sprawić, że ta sama kapusta tak bardzo różni się w smaku i konsystencji? 

Zbieraj i kiś kapustę, gdy Księżyca przybywa…

Według Ekologicznego Poradnika Księżycowego do zbiorów kapusty i jej kwaszenia najlepsze są okresy, gdy Księżyca przybywa. Najkorzystniejsza jest zawsze kwadra owocu, zaznaczona podwójną linią ciągłą, dobra też jest kwadra liścia. W trzeciej kolejności należy wybierać kwadrę korzenia, czyli czas po pełni Książyca, unikać kwadry uprawy i dni wykreślonych oraz pustych.

Najlepsza kwadra owocu

By kapusta była twarda, chrupiąca i najlepiej się przechowywała, należy wybierać właśnie dni w kwadrze owocu, szczególnie te najbliżej pełni. Kisząc pierwszy raz te właśnie dni Pan wybrał – koniec sierpnia 2012 przypadał w kwadrze owocu, tuż przed pełnią. Drugie kiszenie prawdopodobnie odbyło się w dniach niekorzystnych, przekreślonych lub w kwadrze uprawy, która przypadała w I połowie września, to mogło spowodować, że kapusta była miękka i mniej smaczna. W niekorzystnych dniach do kiszenia inaczej bowiem zachodzą procesy rozwoju flory bakteryjnej.

Do kiszenia kapusty wybieramy odmiany zimowe

By odnieść sukces w kiszeniu kapusty należy też pamiętać, że zdecydowanie lepsza w smaku i łatwiejsza w kiszeniu jest kapusta odmian zimowych. Warto poszukać jej u swojego dostawcy.

 O tym jak prawidłowo kisić kapustę przeczytasz tutaj

Odpowiedź na pytanie ukazała się w Ekologicznym Poradniku Księżycowym 

Powiązane artykuły

1 comment

wlod 4 września 2020 - 17:02

od lat kiszę kapustę pod koniec września,ok.10kg nic nie udziwniam po prostu kupuję na targu trzy,cztery główki szatkuję nożem dość drobn0,pół kilo marchwi na grubej tarce,sól gruba dwie garście,dobra szczypta kminek,ugniatam w plastykowym wiadrze /może być do żywności/ ubijam ręką,na wierzch daję talerzyk i pieciolitrowa butle z wodą,przykrywam folią,po dwu tygodniach,przekładam do półlitrowych słoików.do każdego liść laurowy i cztery ziarnka ziela angielskiego,połowę zaprawiam łyżeczką ostrej papryki,kapusta dwa lata jadalna jest chrupka,w piwnicy pod słoiki podkładam gazety bo czasem pocieknie sok,

Reply

Leave a Comment