Najczęstsze choroby kopru związane są zazwyczaj z pleśnią. Jak im zapobiec w naturalny sposób?
Koper i szara pleśń
Szara pleśń najczęściej atakuję roślinę w momencie wystąpienia zbyt wysokiej wilgotności powietrza lub podłoża. Choroba objawia się brunatnieniem liści, na których z czasem pojawia się szary nalot z zarodnikami grzyba. Często prowadzi to do śmierci całej rośliny.
Kiedy siać koper? Jakie sąsiedztwo jest dla niego najbardziej korzystne? Przeczytasz w tekście „Koper w ogrodzie – jak go uprawiać?” w serwisie biokurier.pl.
Wilgoć sprzyja również rozwojowi zgnilizny twardzikowej. Objawia się na liściach i łodygach poprzez brązowienie i gnicie tych części rośliny. Bardzo często w zaawansowanej fazie choroby pojawia się silny, biały nalot. Wygląda on jak biała piana.
Aktualny wykaz środków dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologiczny możemy znaleźć na stronie Instytutu Ochrony Roślin.
Jak zwalczyć szkodniki kopru?
Ekologiczne zapobieganie chorobom przede wszystkim polega na odpowiedniej uprawie plantacji.
- Głęboka orka,
- dokładne oczyszczenie pola przed siewem
- używanie nasion z pewnego źródła
- stosowanie odmian odpornych
mogą się okazać kluczem do sukcesu. Aby nie podnosić wilgotności powietrza zadbajmy o odpowiednią odległość miedzy roślinami.
Na rynku obecnych jest wiele preparatów biologicznych, które z powodzeniem można wykorzystać w ochronie kopru ogrodowego przed chorobami.
Szkodnikiem, które można spotkać na plantacji kopru ogrodowego jest mszyca wierzbowo-marchwiana. Występuje ona w postaci uskrzydlonej, jak i bezskrzydłej, jest dwudomowa. Wysysa soki z liści, które żółkną i stają się kędzierzawe. Z czasem zamiera cała roślin. Wspomniany szkodnik może przenosić również choroby wirusowe.
Aby prowadzić aktywną walkę z tym szkodnikiem dobrze jest unikać siania obok siebie roślin z tej samej rodziny, w tym wypadku także unikajmy sadzenia kopru w okolicy wierzby (jest to żywiciel pierwotny dla tego szkodnika).
Regularne odchwaszczanie, jak i utrzymywanie odpowiednich warunków fitosanitarnych na polu, pomaga w walce ze szkodnikami i z patogenami. Można przygotować także ekologiczne opryski, np.: z czosnku, skrzypu, cebuli czy mniszka lekarskiego. Każda z tych roślin działa odstraszająco na mszyce.
Ekologiczny oprysk z mniszka na mszyce
Do wykonania oprysku z mniszka potrzebujemy 200-300 g zmielonych korzeni lub 400 g świeżych liści mniszka lekarskiego, które zalewamy 10 l wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza. Odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce, następnie przecedzamy i możemy stosować na roślinę lub wykorzystywać do podlewania. Ważne jest używanie zawsze świeżego oprysku.
Czytaj więcej na temat: mniszek lekarski
Stosowanie odpowiedniego płodozmianu zmniejsza występowanie niebezpiecznych szkodników na danej plantacji. Nie wolno zapominać o regularnej lustracji roślin. Wykrycie choroby we wczesnych stanie czy też przy niewielkiej ilości szkodników zwiększa powodzenie ekologicznych oprysków. Najskuteczniejszą metodą walki zarówno ze szkodnikami, jak i z chorobami jest całkowite pozbycie się zaatakowanych roślin.